Leren leven met de gevolgen van Parkinson... hoe doe je dat?

04-07-2016

Magentazorg start donderdag 9 september 2016 weer met een cursus om het welzijn van mensen met de ziekte van Parkinson te verhogen. Het zogeheten Patiënt Partner Educatie Programma (PPEP) leert deelnemers, patiënt en partner, beter om te gaan met de gevolgen van de ziekte van Parkinson. De cursus is er met name op gericht om psychische en sociale problemen te verminderen.

De cursus is op korte termijn effectief gebleken om de kwaliteit van leven van mensen met de ziekte van Parkinson te verbeteren. Ook de psychische en psychosociale gevolgen van mantelzorgers kunnen beter worden gemanaged.

Achtergrond
De ziekte van Parkinson is een chronische en langzaam progressieve aandoening die
een leven drastisch verandert. De ziekte heeft niet alleen lichamelijke, maar ook psychologische en sociale gevolgen die zijn weerslag kennen op het leven van de patiënt, maar ook die van de partner. In de medische behandeling is vaak onvoldoende tijd en/of aandacht voor deze ingrijpende gevolgen. In Europees verband is daarom het Patiënt en Partner Educatie Programma ontwikkeld. Deze cursus heeft tot doel om, middels het aanbieden van informatie en het aanleren van strategieën, de
psychologische en sociale problemen van patiënt én partner te verminderen en kwaliteit van leven te verbeteren.

Cursusinformatie
De PPEP-cursus bestaat uit 8 bijeenkomsten van 1,5 uur. De cursus wordt gegeven bij woonzorglocatie Lauwershof te Oudorp op de vrijdagen van 10.00 uur tot 11.30 uur. De data zijn 9-9, 16-9, 23-9, 30-9, 7-10,14-10, 21-10 en 28-10. De kosten 75 euro per persoon. Het programma heeft een positieve invalshoek. Het is gericht op wat dat wat de patiënt nog wel kan, ondanks de beperkingen. Er wordt gewerkt met aparte groepen voor patiënten en partners. Het onderlinge contact met andere patiënten en partners wordt veelal als zeer waardevol beschouwd. Doordat er met aparte groepen gewerkt wordt, kunnen patiënten of partners ook alleen meedoen met de cursus.

Aanmelden
Geïnteresseerd om deel te nemen? Aanmelden kan tot 25 juli 2016 bij onze administratief medewerkers, te bereiken via 072 -519 8145 (dinsdag t/m vrijdag, van 08.00 uur tot 16.30 uur).

Meer weten
Wilt u meer weten over de cursus? Mail uw vragen naar Ellen Slijkerman via e.slijkerman@magentazorg.nl of haar collega Meriam Wijnker via m.wijnker@magentazorg.nl. Ellen is cursusleider voor mantelzorgers en Meriam is de cursusleider voor patiënten.

terug naar het overzicht
Deel deze pagina:   Deel op Twitter Deel op LinkedIn Deel op Facebook Deel via e-mail Print