Dementie

  • Vaste gezichten

    Het leven met dementie valt niet mee. Daarom zorgen we voor vaste 'gezichten' bij u thuis. Wij werken in Thuisteams met andere zorgverleners. Toch heeft u één aanspreekpunt voor al u vragen.

    Regel nu thuiszorg
  • Mijn ergotherapeut was met één telefoontje geregeld dankzij Behandelzorg. Bedankt!

  • Specialist in dementiezorg

    In elk Thuisteam werkt een gespecialiseerd verpleegkundige psychogeriatrie. Dementiezorg staat bij ons voorop en we investeren veel in bijscholing op dit gebied.

Wat is dementie?

Dementie is een hersenaandoening die iemand langzaam maar zeker volledig afhankelijk maakt van anderen. Maar liefst 1 op de 5 mensen krijgt een vorm van dementie, waarvan de ziekte van Alzheimer de meest voorkomende is. Dementie is een verzamelnaam voor ruim vijftig ziektes. Vormen van dementie zijn onder andere de ziekte van Alzheimer, vasculaire dementie, frontotemporale dementie (FTD) en Lewy body dementie. Lees hier meer over.
Magentazorg maakt deel uit van het Platform Dementie. Veel zorg-, en welzijnsorganisaties, gemeenten en anderen die te maken hebben met de ondersteuning van mensen met dementie zijn hierbij aangesloten en delen hun kennis. Samen zorgen we voor goede dementiezorg in de regio. De voorzitter van de raad van bestuur van Magentazorg is trots dat zij ook voorzitter mag zijn van dit mooie platform.

"Ik ben blij met de thuiszorg"

Tot nu toe heb ik de regie over mijn eigen leven gehad. Nu wordt het steeds duidelijker dat ik meer dingen kwijtraak en niet meer in staat ben structuur in mijn leven aan te brengen en te houden. Gemakkelijke taken zoals koken, douchen en sociale contacten onderhouden worden ineens een uitdaging. Vooral bij het onderhouden van sociale contacten word ik steeds banger, de mensen om me heen snappen me niet. Ze reageren op een niet voor mij herkenbare manier en dat geeft mij een onveilig gevoel. Toen kwam het DOC-team en de meiden van Actiezorg in mijn leven. Ik voel me meer begrepen en veiliger.

Dementie en Actiezorg

Actiezorg sluit aan bij de behoeften en biografie van mensen met dementie. Dat betekent dat wij op zoek gaan naar wie hij of zij werkelijk is en was. Doel daarbij is de vaardigheden van de cliënt zo lang mogelijk te behouden en verslechtering tegen te gaan. Hierbij wordt gebruikgemaakt van een stappenplan, opgesteld door de cliënt, zorgmedewerker en eventuele mantelzorger. Geheugentraining en biografisch werken zijn onderdeel van de behandelmethodes.

Waar nodig werkt Actiezorg nauw samen met andere specialisten zoals Geriant (DOC team) en de ergotherapeut van Behandelzorg
voor inhoudelijke ondersteuning en advies op het gebied van dementie. Minstens één medewerker uit elk Thuisteam in de wijk is GVP-geschoold (gespecialiseerd verpleegkundige psychogeriatrie). Zij werkt als inhoudelijk adviseur voor de collega's in de wijk.

De kennis over dementie bij alle medewerkers van Actiezorg wordt zeer regelmatig bijgeschoold.

Meer informatie over dementie

Deel deze pagina:   Deel op Twitter Deel op LinkedIn Deel op Facebook Deel via e-mail Print